Sluit menu

Snel aangevraagd

Binnen enkele minuten online aangevraagd

Ondersteuning

Zeker weten dat al je gegevens juist zijn ingevuld

10 tips om een goede indruk achter te laten tijdens een sollicitatiegesprek

10 tips om een goede indruk achter te laten tijdens een sollicitatiegesprek

29 jul 2020
— door Claire
5 min

Het is zo ver. U heeft gesolliciteerd bij verschillende bedrijven en bent uitgenodigd om op gesprek te komen. U wilt natuurlijk dat dit soepel verloopt en dat u boven de concurrentie uitsteekt. Wij geven u 10 tips om een goede indruk achter te laten tijdens een sollicitatiegesprek.

Tip 1: Draag een nette outfit

Nog voordat u iemand kunt begroeten, heeft diegene u al gezien. De eerste indruk maakt u daardoor direct met uw outfit. Zorg dat u er verzorgd uitziet. Ben u bijvoorbeeld van gewicht veranderd, waardoor kleding iets strakker of losser zit? Koop dan iets wat op dit moment past. Strijk uw overhemd (als u die draagt) en poets uw schoenen. Ook handig: neem een extra outfit mee. Mocht er bijvoorbeeld koffie over u heen vallen, dan komt u toch goed voor de dag.

Tip 2: Werk aan uw houding

Door middel van een goede houding kunt u zelfverzekerd overkomen en daarmee een goede indruk achterlaten. Oefen uw houding de week voordat u op gesprek gaat. Sta op beide benen, draai uw schouders naar achteren, doe uw kin omhoog en haal adem via uw buik. Probeer hier zo vaak mogelijk op te letten, zodat het een natuurlijk postuur wordt. Oefen bijvoorbeeld in de spiegel of bekijk uzelf in de ramen als u onderweg bent.

Tip 3: Zoek informatie over het bedrijf op

Net als uw outfit en houding, is ook uw kennis over de organisatie van belang. Een goede voorbereiding is het halve werk. Lees dus voor u op gesprek gaat alle informatie over het bedrijf. De ‘Nieuws’-pagina van de website vermeldt bijvoorbeeld vaak kleine weetjes die de organisatie zelf belangrijk of interessant vindt. Lees daarnaast de ‘Over ons’-pagina en bezoek de social media pagina’s. Schrijf belangrijke punten op.

Tip 4: Bereid uw eigen vragen voor

Het kan zijn dat u zich dingen afvraagt tijdens het onderzoeken van de organisatie. Schrijf deze vragen op en stel ze tijdens het gesprek, aan het einde. Zo laat u direct zien dat u zich goed heeft voorbereid en dat u geïnteresseerd bent in het bedrijf. Bedenk ook vragen die u over de functie wilt weten, zoals bijvoorbeeld de grootte van het team of details over de werkzaamheden. Als dit niet aan bod komt tijdens het gesprek, kunt u dit altijd achteraf aankaarten.

Tip 5: Bereid de onderhandeling voor

In veel gevallen komt uw salaris pas in een tweede of derde gesprek naar voren. Het kan zijn dat uw gesprekspartner hier tijdens uw eerste gesprek al vragen over stelt. Zorg dat u niet verrast wordt en bereid u alvast voor. Het is vaak mogelijk om te onderhandelen. Schrijf voor uzelf op wat u het liefste zou willen verdienen en welke secundaire voorwaarden u belangrijk vindt. Maak ook een eventueel plan B en C, voor als plan A niet mogelijk blijkt te zijn.

Tip 6: Neem pen en papier mee

U heeft nu een aantal zaken opgeschreven. Neem dit papier mee naar het gesprek en vergeet ook een pen niet. Zo weet u zeker dat u niks over het hoofd ziet en komt u daarnaast voorbereid over. Tijdens het gesprek kunt u ook korte aantekeningen maken.

Tip 7: Ga ruim van tevoren weg

Een sollicitatiegesprek is al spannend genoeg. Niets is zo vervelend dan de laatst mogelijke tram missen of in de file belanden. Bovendien zorgt de bijkomende stress van dit soort incidenten dat u gaat zweten, wat geen goede eerste indruk geeft. Ga dus ruim van tevoren weg en zorg dat u ontspannen en verzorgd op de locatie aankomt. Bent u heel vroeg? Wacht dan even buiten of loop een rondje. Als u vijftien minuten voor de afspraak binnen komt lopen, is dat ruim voldoende.

Tip 8: Glimlach

Waarschijnlijk moet u even wachten, voordat uw gesprekspartner u ophaalt. Glimlach breed als u desbetreffende persoon ziet. Niet alleen zal hij of zij doorhebben dat u zich heeft voorbereid en diegene herkent, maar lachen wordt daarnaast als zelfverzekerd en succesvol gezien. Dat zijn veel voordelen, maar er is nog een hele belangrijke: een glimlach zorgt voor een positieve werking op uw gesprekspartner, waardoor hij of zij een beter humeur krijgt. Zo verloopt het gesprek straks een stuk soepeler.

Tip 9: Luister actief

Net als een glimlach, is het maken van oogcontact erg belangrijk tijdens het gesprek. Dit toont aan dat u actief luistert en geïnteresseerd bent in wat de ander te zeggen heeft. Daarnaast komt u door middel van oogcontact sneller over als zelfverzekerd en betrouwbaar. Knik af en toe ‘ja’ mee als uw gesprekspartner praat en stel – waar kan-  wat vragen.

Tip 10: Vraag naar de vervolgstappen

Het gesprek zit erop. En nu? U heeft geen idee. Dat is geen fijn gevoel om mee weg te gaan. Vraag naar de vervolgstappen en wat nu van u verwacht wordt. Weet u bijvoorbeeld wanneer u een reactie krijgt? Als alles duidelijk is, bedankt u voor het gesprek en verlaat u de organisatie weer met een brede glimlach. Nu is het afwachten geblazen. We wensen u veel succes.

Heeft u de baan gekregen? Gefeliciteerd. U krijgt nu een arbeidsovereenkomst. Onze juristen helpen u graag om te controleren of deze rechtsgeldig is.

Start vandaag nog met aanvragen

Snel geregeld

Binnen enkele minuten online aangevraagd

Prescreen

Zeker weten dat al uw gegevens juist zijn ingevuld

Leestijd 5 minuten
Sluiten

Deel dit bericht

Kopieer de URL uit bovenstaand vak. Of gebruik uw browser share optie.