Sluit menu

Snel aangevraagd

Binnen enkele minuten online aangevraagd

Ondersteuning

Zeker weten dat al je gegevens juist zijn ingevuld

10 tips om succesvol te solliciteren

10 tips om succesvol te solliciteren

29 jul 2020
— door Claire
5 min

Solliciteren kan een lastig proces zijn. Misschien heeft u het nog nooit hoeven doen of word u nooit uitgenodigd voor een gesprek. Met een goede aanpak zult u zich veel ontspannener voelen, waardoor het proces fijner verloopt. Lees onze 10 tips om succesvol te solliciteren.

Tip 1: Schrijf een sterk cv

Op sommige functies wordt veel gesolliciteerd. De recruiters kijken dan vluchtig door alle cv’s en kiezen de beste uit om goed door te lezen. Het is dus van belang dat uw cv in het oog springt. Hier geldt: hoe relevanter hoe beter. Schrijf alleen de ervaring op die past bij de functie waar u op solliciteert. Vergeet daarbij niet op te schrijven wat de resultaten zijn die u heeft bereikt. Scan vervolgens uw cv vlot door. Is het overzichtelijk en springen de belangrijke punten in het oog? Dan zit u goed.

Tip 2: Schrijf een pakkende sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief bepaalt vaak of u wordt uitgenodigd voor een gesprek. U kunt dit als een introductie zien, die u naast uw cv meestuurt. Vermeld in deze brief ook vooral waarom u bij de betreffende organisatie wilt werken en waarom u denkt dat u geschikt bent voor deze functie. Pas de toon van de brief aan de functie aan. Gaat u bijvoorbeeld bij een bank of juridische partij werken? Dan is een formele schrijfwijze de beste keus.

Tip 3: Google uw eigen naam

Zodra een nieuwe werkgever geïnteresseerd is in u, gaan ze u waarschijnlijk Googlen. Tegenwoordig is er veel persoonlijke informatie te vinden op bijvoorbeeld social media. Haal alle berichten of foto’s weg die potentiële werkgevers zou kunnen afstoten. Wilt u dit liever niet? Scherm dan uw social media profielen af. Zo voorkomt u dat er dingen naar boven komen die mogelijk uw reputatie kunnen schaden.

Tip 4: Bericht bedrijven persoonlijk

Er zijn veel sites waar u vacatures kunt vinden. Dit is heel fijn en overzichtelijk, maar er is ook veel concurrentie op de markt. U kunt een voorsprong krijgen door een bedrijf persoonlijk te benaderen. Ziet u een naam staan van een verantwoordelijke onder een bepaalde vacature? Stuur die persoon dan een privébericht op LinkedIn, naast dat u op de vacature reageert.

Tip 5: Vertel iedereen dat u op zoek bent naar een baan

Het kan zomaar zijn dat u nu al mensen in uw omgeving heeft die u via-via ergens kunnen voorstellen. Vaak worden nieuwe werknemers via hun netwerk voorgesteld, nog voordat een vacature online komt. Vertel dus tegen iedereen dat u op zoek bent naar een nieuwe functie. Weten de mensen in uw omgeving op dit moment niet hoe ze u kunnen helpen? Geef dan aan dat ze contact met u opnemen als ze iets horen. Zo bent u niet alleen op zoek en verloopt de zoektocht sneller.

Tip 6: Zet uw LinkedIn profiel op ‘beschikbaar voor carrièrekansen’

Zoeken naar een nieuwe functie is veel werk. Hoe fijn zou het fijn als u gevonden wordt? Ga naar uw LinkedIn profiel en klik op ‘bekijk profiel’. Onder uw beschrijving vind u de knop ‘beschikbaar voor carrièrekansen’. Klik op deze knop en zet de functie aan. Zo komt u in het overzicht van recruiters te staan en kunnen zij u berichten als ze denken dat een functie goed aansluit.

Tip 7: Doorloop uw kledingkast

Het kan zijn dat u wordt opgebeld om op gesprek te komen. In sommige gevallen wil een bedrijf een nieuwe werknemer snel zien, zodat diegene direct de volgende maand kan starten. Het zou zonde zijn als u snel op gesprek mag komen, maar niet kan omdat u niks geschikts hebt om aan te trekken. Doorloop uw kledingkast dus grondig en koop eventueel al kledingstukken die nodig kunnen zijn om een verzorgde indruk achter te laten bij uw nieuwe werkgever.

Tip 8: Bereid eventuele vragen voor

Net zoals de voorbereiding met betrekking tot uw kleding, is het handig als u eventuele vragen al voorbereid. Maak voor uzelf een lijst met veelgestelde vragen tijdens sollicitatiegesprekken en bekijk per vraag of u het antwoord hierop heeft. Zo gunt u zichzelf tijd om rustig na te denken en sterke antwoorden te formuleren, waardoor u straks tijdens het gesprek zelfverzekerd overkomt.

Tip 9: Vraag om hulp

Tijdens het schrijven van uw eigen cv en sollicitatiebrief en het voorbereiden op een gesprek, zit u middenin het proces. Het kan u helpen om wat tips te ontvangen van vrienden of familie. Zij kunnen met een frisse en objectieve blik naar uw voorbereiding kijken en dingen aankaarten die u zelf misschien wel over het hoofd zag. Maak hier gebruik van en vraag of ze even met u mee kunnen kijken.

Tip 10: Geef niet op

U heeft alles voorbereid en bent helemaal klaar om op gesprek te komen. Wacht niet tot u gebeld wordt en geef niet op met solliciteren. Reageer elke werkdag op een paar functies, zodat er steeds meer kans is dat u ergens wordt uitgenodigd. Sterker nog: als u gesprekken voert met meerdere bedrijven, heeft u een betere onderhandelingspositie. Geef dus niet op als u niet snel een reactie krijgt. We wensen u veel succes.

Wilt u een diploma aan een nieuwe werkgever laten zien? Dan is het belangrijk dat deze kwalificeert voor uw nieuwe functie. Onze juristen helpen u graag om te controleren of uw diploma valide en betrouwbaar is.

Start vandaag nog met aanvragen

Snel geregeld

Binnen enkele minuten online aangevraagd

Prescreen

Zeker weten dat al uw gegevens juist zijn ingevuld

Leestijd 5 minuten
Sluiten

Deel dit bericht

Kopieer de URL uit bovenstaand vak. Of gebruik uw browser share optie.