Sluit menu

Snel aangevraagd

Binnen enkele minuten online aangevraagd

Ondersteuning

Zeker weten dat al je gegevens juist zijn ingevuld

Bezwaar & Beroep

Bezwaar & Beroep

Is uw Verklaring Omtrent Gedrag afgewezen?

Als u in het verleden  een strafbaar feit heeft gepleegd, kan het zijn dat uw VOG-aanvraag wordt geweigerd. U krijgt dan een brief van Justis thuisgestuurd met de mededeling ‘voorgenomen weigering’. In de brief wordt ook uitgelegd wat de reden is van de weigering.

Per VOG-aanvraag wordt gekeken op welke wijze de aanvrager moet worden gescreend. Dit gebeurt door middel van een screeningsprofiel. Justis heeft aan de hand van dit profiel besloten dat de strafbare feiten een belemmering vormen voor uw nieuwe functie.

Het algemene screeningsprofiel is onderverdeeld in acht risicogebieden:

 • Informatie
 • Geld
 • Goederen
 • Diensten
 • Zakelijke transacties
 • Proces
 • Aansturen organisatie
 • Personen

Als u benieuwd bent waarom uw aanvraag is afgewezen, kunt u uw justitiële gegevens opvragen. Dit doet u door een schriftelijk verzoek in te dienen bij de Justitiële Informatiedienst. Vergeet niet om een kopie van uw identiteitsbewijs mee te sturen.

“De Raad van Rechtsbijstand vergoedt in sommige gevallen de kosten voor onze advocaten geheel of gedeeltelijk.”

Zelfs als u een strafblad heeft, is het in sommige gevallen mogelijk om een Verklaring Omtrent Gedrag te krijgen.

Bijvoorbeeld als de terugkijktermijn is verstreken. Voor jongeren tot 23 jaar is deze termijn twee jaar. Bent u ouder dan 23 jaar? Dan is de terugkijktermijn vijf jaar. Let op: als er sprake is van een zedendelict of een zwaar geweldsdelict, geldt deze terugkijktermijn niet. Deze delicten hebben voor onbepaalde tijd invloed op de beslissing of u een Verklaring Omtrent Gedrag kunt krijgen.

Bent u het niet eens met het besluit van Justis? U kunt bezwaar maken volgens de Algemene wet bestuursrecht. In dat geval geeft u schriftelijk aan waarom u van mening bent dat u wel een Verklaring Omtrent Gedrag zou moeten krijgen. Onze advocaten helpen u graag bij het opstellen van bezwaar tegen deze beslissing. Met een goed onderbouwde argumentatie heeft u een reële kans om alsnog een Verklaring Omtrent Gedrag te krijgen.

Vul onderstaand formulier in om bezwaar te maken. U krijgt op werkdagen binnen vier uur een reactie. Heeft u nog vragen? Chat met onze klantenservice. We staan voor u klaar.

 • Persoonlijke gegevens

 • Upload je afwijzing

  Upload de afwijzing in PDF, JPG of PNG, max 5MB