Sluit menu

Snel aangevraagd

Binnen enkele minuten online aangevraagd

Ondersteuning

Zeker weten dat al je gegevens juist zijn ingevuld

Een VOG aanvragen als werknemer: dit moet u weten

Een VOG aanvragen als werknemer: dit moet u weten

02 jul 2020
— door Claire
4 min

Als u als werknemer bij een bedrijf in loondienst gaat werken, zou het kunnen dat uw nieuwe werkgever om een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) vraagt. Dit is een document dat aangeeft dat u in het verleden geen strafbare feiten heeft gepleegd. Op deze manier toont u aan dat uw eerdere gedrag geen enkel bezwaar vormt en u de functie zonder problemen kunt vervullen. Enkele voorbeelden van bedrijven die om een VOG-verklaring zouden kunnen vragen zijn: onderwijsinstellingen, kinderdagverblijven en overheidsinstellingen.

Wanneer is een VOG verplicht?

De meeste bedrijven vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag als extra zekerheid. Er zijn echter enkele beroepen waarvoor de overheid heeft vastgelegd dat een VOG verplicht is, zoals in de (geestelijke) gezondheidszorg. Vervult u een functie waarbij u werkt met vertrouwelijke of kwetsbare gegevens? Dan is de kans groot dat u een Verklaring Omtrent Goed Gedrag nodig heeft. Dit kunt u nagaan door bijvoorbeeld te bedenken of u een toegangspas nodig heeft voor uw werkzaamheden. Ook werknemers die in nauw contact staan met mensen, zoals taxichauffeurs of leraren, moeten over een VOG beschikken. Het kan zelfs zo zijn dat uw werkgever in eerste instantie niet om een verklaring vroeg, maar dat dit bij eventuele werkzaamheden in het buitenland wel plots wordt gevraagd. Als u weigert om een Verklaring Omtrent Gedrag aan te vragen, bijvoorbeeld omdat de overheid dit niet verplicht stelt voor uw beroep, dan loopt u het risico om niet aangenomen te worden. We raden u dus ten alle tijden aan om de wens van uw werkgever hierin op te volgen.

Wie voert de screening uit?

Dienst Justis (onderdeel van het Ministerie van Veiligheid en Justitie) doet de screening en beoordeelt of u deze goed gedrag verklaring toegekend krijgt. Het is handig om met uw werkgever te overleggen waar u als werknemer exact op gescreend wordt. Hetzelfde geldt ook voor uitzendkrachten, zzp’ers en gedetacheerden. Zelfs vrijwilligers en stagiaires zouden om een VOG kunnen worden gevraagd. Dienst Justis heeft een terugkijktermijn van 4 jaar. Voor personen jonger dan 23 jaar is de terugkijktermijn 2 jaar. Er zijn ook bepaalde functies waarbij de terugkijktermijn nog langer is.

Hoe werkt het aanvragen van een VOG?

Het aanvragen van een VOG-document kan digitaal via MijnVerklaring. Dit gaat via een eenvoudig en snel stappenplan. U hoeft hiervoor dus niet in lange wachtrijen bij de gemeente te staan, waardoor u veel tijd bespaart. Dit heeft u nodig:

  • een geldige inschrijving in het BRP van uw gemeente;
  • een actieve DigiD om uw identiteit te bevestigen;
  • toegang tot internetbankieren, u betaalt middels iDeal;

Welke gegevens zijn nodig voor het aanvraagformulier?

Als u het formulier invult dan mogen de gegevens van de aanvrager en de belanghebbende niet hetzelfde zijn. U vult uw eigen gegevens in bij ‘gegevens aanvragen’. Bij ‘gegevens organisatie’ vult u de gegevens in van het bedrijf of instelling die deze Verklaring Omtrent Goed Gedrag van u verlangt. Voor elke nieuwe functie en elk nieuw bedrijf moet u apart een VOG aanvragen.

Ik heb met spoed een VOG nodig, wat nu?

Het kan natuurlijk zijn dat u per direct als werknemer in loondienst bij een bedrijf aan de slag gaat, maar uw werkgever toch een VOG van u nodig heeft. Een spoedaanvraag is dan uiteraard ook mogelijk. Echter worden hier wel eisen aan gesteld en dient u een grondige reden te hebben om in aanmerking te komen. Neem contact met ons op en wij zullen uw verzoek per direct bij Dienst Justis neerleggen. U ontvangt uiterlijk binnen 5 werkdagen bericht.

Ik heb een Verklaring Omtrent Gedrag nodig maar geen (inschrijf)adres in Nederland, wat nu?

Om online een VOG aan te vragen dient u ingeschreven te zijn bij een Nederlandse gemeente. Het kan natuurlijk zijn dat u terug gaat verhuizen naar Nederland voor een nieuwe baan, maar nu in het buitenland ingeschreven staat. In dit geval kunt u zich inschrijven op een briefadres totdat u een woonadres heeft. Dit adres is dan van een bekende van u. U kunt ook aan uw werkgever vragen om hun adres als briefadres te gebruiken. Het is van belang dat u via dit briefadres bereikbaar bent voor de overheid. Indien u zich inschrijft op een briefadres, dient u toestemming te hebben van de persoon van wie u het adres gebruikt.

Start vandaag nog met aanvragen

Snel geregeld

Binnen enkele minuten online aangevraagd

Prescreen

Zeker weten dat al uw gegevens juist zijn ingevuld

Leestijd 4 minuten
Sluiten

Deel dit bericht

Kopieer de URL uit bovenstaand vak. Of gebruik uw browser share optie.