Sluit menu

Snel aangevraagd

Binnen enkele minuten online aangevraagd

Ondersteuning

Zeker weten dat al je gegevens juist zijn ingevuld

Online VOG aanvragen

Vraag eenvoudig en snel een Verklaring Omtrent het Gedrag aan

Start aanvraag Screening door Dienst Justis

Snel geregeld

Binnen enkele minuten online aangevraagd

Prescreen

Zeker weten dat al uw gegevens juist zijn ingevuld

Start vandaag nog met aanvragen Wat is een Verklaring omtrent gedrag? Lees het hier

Vraag via MijnVerklaring makkelijk en snel uw VOG aan. Doordat u geen bezoek hoeft te brengen aan de gemeente, bespaart u veel tijd. Volg een paar simpele stappen om de aanvraag in te dienen en ontvang binnen enkele minuten bericht.

Waarom heb ik een VOG nodig?

Sommige werkgevers willen zeker weten dat u in het verleden geen strafbare feiten heeft gepleegd. Een Verklaring Omtrent Gedrag is bijvoorbeeld vaak verplicht als u met vertrouwelijke gegevens werkt, bijvoorbeeld bij functies in het bankwezen of in de zorg. Maar ook als u een visum aanvraagt voor het buitenland of als u wilt emigreren, kan een VOG verplicht zijn.

Door wie wordt de screening uitgevoerd?

Dienst Justis (onderdeel van het Ministerie van Veiligheid en Justitie) is degene die deze screening uitvoert. Dienst Justis beoordeelt aan de hand van eventueel strafbare feiten of deze Verklaring Omtrent Goed Gedrag aan u wordt toegekend. U heeft het volgende nodig:

 • een geldige inschrijving in het BRP van uw gemeente;
 • een actieve DigiD om uw identiteit te bevestigen;
 • toegang tot internetbankieren, u betaalt middels iDeal;

Krijg ik een VOG als ik een strafblad heb?

In het geval van een strafblad (bijvoorbeeld vanwege een veroordeling voor een misdrijf), wordt er een afweging gemaakt. Dienst Justis bepaalt door middel van een terugkijktermijn of u de functie toch kunt vervullen. Voor jongeren tot 23 jaar wordt naar de afgelopen 2 jaar gekeken. Als er sprake is van een zwaar delict dan is de terugkijktermijn 5 jaar. Bent u 23 jaar of ouder? Dan wordt gekeken naar de laatste 4 jaar.

Hoe krijg ik deze VOG geleverd?

De VOG wordt persoonlijk naar het postadres verzonden waar u woonachtig bent. Dus niet rechtstreeks naar de werkgever. Dit adres is al bekend bij de gemeente. Een digitale afgifte van deze goed gedrag verklaring is helaas niet mogelijk.

Wat als ik mijn Verklaring Omtrent Gedrag snel nodig heb?

Indien u met een spoed een Verklaring Omtrent Gedrag nodig heeft, kan de aanvraag bij Dienst Justis sneller dan gebruikelijk worden aangevraagd. Hier zitten wel bepaalde eisen aan vast, want het is van belang dat u een grondige reden heeft. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Is het mogelijk om de verklaring in de Engelse taal te krijgen?

Een VOG wordt alleen in het Nederlands afgegeven. Het is wel mogelijk om een verklaring te krijgen met een Engelse toevoeging. Houd er rekening mee dat deze Engelse toevoeging verder geen vertaling is van de gehele verklaring in het Nederlands.

Hoe dien ik deze aanvraag in?

Via MijnVerklaring vraagt u makkelijk een Verklaring Omtrent Goed Gedrag aan. U bespaart meer tijd dan wanneer u dit via de gemeente of Dienst Justis zou doen. Door ons online stappenplan te volgen, vermijd u lange rijen en wachttijden. Het aanvraagproces werkt als volgt:

 1. Vul het aanvraagformulier op onze website in.
 2. Wij zetten de aanvraag voor u klaar bij Dienst Justis.
 3. Dienst Justis neemt contact met u op om de aanvraag te bevestigen.
 4. U ontvangt bericht per post zodra de beslissing is genomen. Dit kan enkele dagen duren.

Start vandaag nog met aanvragen

Snel geregeld

Binnen enkele minuten online aangevraagd

Prescreen

Zeker weten dat al uw gegevens juist zijn ingevuld

Waarmee kunnen wij helpen?

Verklaring Omtrent Gedrag

 • Hoe snel krijg ik mijn verklaring?
  U ontvangt de Verklaring Omtrent Gedrag binnen 4-7 werkdagen na betaling per post. Bent u in aanraking geweest met justitie? Dan is verder onderzoek nodig om te bepalen of de verklaring dan alsnog mag worden afgegeven. Dit kan tot acht weken duren.
 • Hoe wordt de VOG geleverd?
  U ontvangt de verklaring binnen 4-7 werkdagen per post op uw thuisadres. De VOG wordt dus niet naar uw werkgever gestuurd. Het is niet mogelijk om de verklaring digitaal af te geven.
 • Hoe vraag ik een verklaring aan?
  U kunt bij ons online een VOG aanvragen. Wij zetten uw aanvraag vervolgens klaar bij Justis ter beoordeling.
 • Hoe lang is een VOG geldig?
  Een Verklaring Omtrent Gedrag heeft geen geldigheidstermijn, omdat het een momentopname is. Uw werkgever mag dus zelf bepalen of hij of zij een ‘oudere’ verklaring accepteert.
 • Wanneer krijg ik een VOG?
  Met een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunt u aantonen dat u in het verleden geen strafbare feiten heeft gepleegd. Voor sommige functies is een VOG verplicht. U kunt een verklaring zowel als individu (natuurlijk persoon) of bedrijf aanvragen (rechtspersoon). Justis beoordeelt of de VOG mag worden uitgegeven.
 • Wat is een Verklaring Omtrent Gedrag?
  Met een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunt u aantonen dat u in het verleden geen strafbare feiten heeft gepleegd. Voor sommige functies is een VOG verplicht. U kunt een verklaring zowel als individu (natuurlijk persoon) of bedrijf aanvragen (rechtspersoon). Justis beoordeelt of de VOG mag worden uitgegeven.

Prodedure rondom uw aanvraag

 • Hoe kan ik mijn justitiële gegevens inzien?
  U kunt uw justitiële gegevens alleen inzien op aanvraag. Dien een schriftelijk verzoek in bij de Justitiële Informatiedienst. Vergeet niet om een kopie van uw identiteitsbewijs mee te sturen.
 • Kan ik een verklaring krijgen als ik een strafblad heb?
  Ja, dit kan. De screening zal worden gedaan op basis van uw strafblad. Als u veroordeeld bent voor een misdrijf, dan maakt Justis een afweging of dit strafbare feit een belemmering kan vormen voor het uitvoeren van de toekomstige functie. Dit onderzoek gebeurt aan de hand van een screeningsprofiel. Justis houdt zich aan een terugkijktermijn. Voor jongeren tot 23 jaar is deze termijn twee jaar. Bent u ouder dan 23 jaar? Dan is de terugkijktermijn vijf jaar. Let op: als er sprake is van een zedendelict of een zwaar geweldsdelict, geldt deze terugkijktermijn niet. Deze delicten hebben voor onbepaalde tijd invloed op de beslissing of u een Verklaring Omtrent Gedrag kunt krijgen.
 • Naar welke gegevens wordt gekeken voor een VOG-aanvraag?
  Justis onderzoekt of u in het verleden strafbare feiten heeft gepleegd. Per screeningsprofiel wordt gekeken naar andere aspecten. Als u geen stafbare feiten heeft gepleegd of als deze geen belemmering vormen voor uw toekomstige functie, ontvangt u een Verklaring Omtrent Gedrag.
 • Wat is een screeningsprofiel?
  Per VOG-aanvraag wordt gekeken op welke wijze de aanvrager moet worden gescreend. Dit gebeurt door middel van een screeningsprofiel. Justis bepaalt aan de hand van dit profiel of de eventueel strafbare feiten van de aanvrager een belemmering vormen voor de nieuwe functie. Per aanvraag wordt vermeld op basis van welk screeningsprofiel – en eventueel functieaspect – u bent beoordeeld. Weet u niet onder welk screeningsprofiel u valt? Vul dan ‘nee, onbekend’ in. Wij kiezen dan het meest geschikte.
 • Wie beoordeelt of ik een VOG krijg?
  De screeningsautoriteit is Justis. Zij zijn onderdeel van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en beoordelen of u een verklaring krijgt.
 • Hoe vraag ik een verklaring aan?
  U kunt bij ons online een VOG aanvragen. Wij zetten uw aanvraag vervolgens klaar bij Justis ter beoordeling.

Algemene vragen

 • Mijn VOG is geweigerd, wat nu?
  Als u in het verleden een strafbaar feit heeft gepleegd, kan het zijn dat u geen VOG krijgt. U krijgt in dit geval een brief van Justis thuisgestuurd met de mededeling ‘voorgenomen weigering’. In de brief wordt ook uitgelegd wat de reden is van de weigering. Bent u het niet eens met het besluit van Justis? U kunt bezwaar maken volgens de Algemene wet van bestuursrecht. In dat geval geeft u schriftelijk aan waarom u van mening bent dat u wel een Verklaring Omtrent Gedrag zou moeten krijgen.
 • Kan ik mijn verklaring in de Engelse taal krijgen?
  Een Verklaring Omtrent Gedrag wordt alleen in de Nederlandse taal afgegeven met een Engelse toevoeging. Deze toevoeging is geen vertaling van de verklaring.

Kosten

 • Kan ik mijn aanvraag nog annuleren?
  U kunt de aanvraag binnen één werkdag annuleren. Heeft u een e-mail van Justis ontvangen met een bevestiging? Dan is de aanvraag al in behandeling genomen en vervalt uw herroepingsrecht. Heeft u per ongeluk een fout gemaakt en wilt u de aanvraag wijzigen? Neem dan snel contact op met onze klantenservice. We helpen u graag verder.
 • Wat zijn de kosten voor het aanvragen van een VOG?
  De kosten voor het online aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag bestaan uit twee delen: eenmalig €41,35 aan mijnVerklaring, voor het verwerken van uw aanvraag en eenmalig € 33,85 aan Justis voor het afgeven van een geldige VOG. In totaal kost een aanvraag dus € 75,20.