Sluit menu

Snel aangevraagd

Binnen enkele minuten online aangevraagd

Ondersteuning

Zeker weten dat al je gegevens juist zijn ingevuld

Wat is een Verklaring Omtrent Gedrag?

Wat is een Verklaring Omtrent Gedrag?

02 jul 2020
— door Claire
5 min

Een Verklaring Omtrent Gedrag – ook wel VOG genoemd – is een document waarmee u kunt aantonen dat u geen strafbare feiten heeft gepleegd in het verleden.  Justis screent uw achtergrond, waardoor uw nieuwe werkgever op basis van de uitkomst kan bepalen of eventueel strafbare feiten een risico kunnen vormen voor de nieuwe baan.

Wanneer vraag ik een VOG aan?

Als u gaat starten in een nieuwe functie, dan kan de werkgever om een Verklaring Omtrent Gedrag vragen. In sommige branches is dit zelfs verplicht. Denk hierbij aan banen bij de overheid of in de zorg. In de meeste gevallen hoort u vanzelf wanneer u een verklaring moet aanvragen. U kunt ook zelf een VOG meesturen bij uw sollicitatie, om een goede indruk achter te laten. Bent u ZZP’er of heeft u een eigen bedrijf? Ook dan kunt u een VOG aanvragen om aan opdrachtgevers aan te tonen dat u betrouwbaar bent. U kunt kiezen uit een verklaring voor individuen of rechtspersonen.

Heeft u pasgeleden een verklaring aangevraagd? U hoeft dan niet direct een nieuwe aan te vragen. Een Verklaring Omtrent Gedrag heeft geen geldigheidstermijn, omdat het een momentopname is. Uw werkgever of opdrachtgever mag dus zelf bepalen of hij of zij een ‘oudere’ verklaring accepteert.

Ik ben in aanraking gekomen met justitie, wat nu?

U kunt nog steeds een Verklaring Omtrent Gedrag krijgen als u in aanraking bent gekomen met justitie. De screening zal dan worden gedaan op basis van uw strafblad. Als u bent veroordeeld voor een misdrijf, dan maakt Justis een afweging of dit strafbare feit een belemmering kan vormen voor het uitvoeren van de toekomstige functie. Dit onderzoek gebeurt aan de hand van een screeningsprofiel. Het algemene screeningsprofiel is onderverdeeld in acht risicogebieden:

  • Informatie
  • Geld
  • Goederen
  • Diensten
  • Zakelijke transacties
  • Proces
  • Aansturen organisatie
  • Personen

Justis houdt zich bij de screening aan een terugkijktermijn. Voor jongeren tot 23 jaar is deze termijn twee jaar. Bent u ouder dan 23 jaar? Dan is de terugkijktermijn vijf jaar. Let op: als er sprake is van een zedendelict of een zwaar geweldsdelict, geldt deze terugkijktermijn niet. Deze delicten hebben voor onbepaalde tijd invloed op de beslissing of u een Verklaring Omtrent Gedrag kunt krijgen.

Hoe vraag ik een verklaring aan?

Heeft u een verklaring nodig? U kunt dit bij ons online aanvragen. Wij zetten de aanvraag vervolgens klaar bij Justis ter beoordeling. Na de aanvraag kunt u de volgende stappen doorlopen:

1. Vraag een verklaring aan
Via ons online aanvraagformulier vraagt u makkelijk en snel een Verklaring Omtrent Gedrag aan. U hoeft niet meer langs het gemeentehuis te gaan.

2. Controle door mijnVerklaring
We controleren uw aanvraag binnen één werkdag. Als iets nog niet helemaal juist is ingevuld, nemen we meteen persoonlijk contact met u op.

3. Klaarzetten bij Justis
We zetten uw aanvraag klaar bij Justis (onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid).

4.  Bevestig en betaal
Zodra wij de aanvraag hebben klaargezet, ontvangt u een e-mail. Bevestig uw VOG-aanvraag met uw DigiD en maak de resterende € 33,85 over via iDeal.

5. Beslissing screening
Tenslotte screent Justis uw profiel. U ontvangt hun beslissing over de aanvraag binnen 4-7 werkdagen per post. We wensen u veel plezier met uw nieuwe functie.

Start vandaag nog met aanvragen

Snel geregeld

Binnen enkele minuten online aangevraagd

Prescreen

Zeker weten dat al uw gegevens juist zijn ingevuld

Leestijd 5 minuten
Sluiten

Deel dit bericht

Kopieer de URL uit bovenstaand vak. Of gebruik uw browser share optie.